Cum putem schimba o convingere

Abonare Newsletter

Ti-a placut acest articol? Daca da, alatura-te abonatilor care primesc saptamanal informatii si experiente de viata care te vor ajuta si pe tine.

Aboneaza-te la Newsletter

Downloadeaza acum ghidul

Manifestarea dorintelor  

GRATUIT

Invitatia a fost facuta, acum alegerea iti apartine! Oricand esti bine venit!

ALEGE O CLASA SAU O SEDINTA INDIVIDUALA

“Convingerea care devine adevar pentru mine este aceea care imi permite sa-mi folosesc la maximum puterea si sa-mi pun in practica virtutile.”- André Gide

Cel mai adesea suntem tentati sa credem ca ceea ce se intampla in jurul nostru detine controlul asupra vietii noastre si ca mediul in care am crescut ne-a format asa cum suntem. Acest mod de gandire este eronat. Nu evenimentele din viata noastra ne modeleaza, ci convingerile sau altfel spus ceea ce credem si simtim in legatura cu aceste evenimente. Intelesul pe care il dam, modul in care interpretam aceste evenimente, ne modeleaza asa cum suntem in momentul prezent si asa cum vom fi maine. Convingerile sunt principala cauza pentru care unii ajung sa traiasca viata pe care si-o doresc, in timp ce altii traiesc o viata intr-o disperare tacuta.

Ori de cate ori se intampla ceva in viata ta, creierul isi pune doua intrebari:

 • Oare asta va insemna placere sau suferinta?
 • Ce am de facut pentru a obtine placerea sau pentru evita suferinta?

Acest proces are loc pentru ca tot ceea ce facem, eu si tu, facem din nevoia de a evita suferinta sau din dorinta de a simti placerea. De fapt, convingerea este un sentiment de certitudine in legatura cu ceva, o generalizare exprimata cu este/sunt. Problema este ca odata acceptate convingerile devin ordine absolute pentru sistemul nervos si au puterea sa valorifice sau sa distruga oportunitatile prezente si viitoare.

Ca sa intelegem o convingere, avem nevoie sa pornim de la baza ei. Aceasta baza este o idee, insa nu toate ideile pe care le avem sunt convingeri. Ideile care se transforma in convingeri au puncte de repere, sau altfel spus, piloni de sustinere. Daca ideea nu are puncte de reper, nu poate fi convingere, fie ca vorbim despre o idee pozitiva sau negativa.

De exemplu: ideea ca <sunt norocos>. Cum stii ca esti norocos? Raspunzand la aceasta intrebare, gasesti punctele de reper:

 • Am reusit tot ceea ce mi-am propus;
 • Toti imi spun ca sunt norocos;
 • Traiesc viata pe care am visat-o;
 • Fac ce-mi place si ma consider “rasfatat de Divinitate”.

Aceste experiente dau certitudini asupra ideii si incepi sa crezi. Ideea devine certitudine si se transforma in convingere. Acest proces simplu transforma intotdeauna o simpla idee intr-o convingere si asta pentru ca, prin repetare si printr-o intensitate emotionala mare, sistemul nervos percepe acel <ceva> ca fiind real, chiar daca nu s-a petrecut in realitate. Daca ai o idee in legatura cu ceea ce iti doresti, gaseste puncte de reper, adica acei piloni de sustinere si astfel ideea va deveni o convingere pozitiva.

Insa, din pacate, multi dintre noi avem idei “negative” si gasim cu usurinta piloni de sprijin pentru a le trasforma in covingeri negative.

Cum poti sa-ti schimbi convingerile?

Ca terapet ThetaHealing iti spun ca tehnica Theta are Lucrul asupra convingerilor si este un instrument foarte simplu si schimbarea are loc rapid. Totusi, daca posibilitatile tale de a ajunge intr-o sedinta de terapie Theta Healing sunt limitate, am sa-ti prezint o metoda care sa te ajute sa-ti transformi singur ideile in convingeri pozitive. Pentru acest lucru este necesar sa dai dovada de constientizare profunda si sa aloci timp pentru munca cu tine. Si nu in ultimul rand, pix si hartie.

Pasul 1. Pe o foaie de hartie, scrie toate convingerile pe care le ai, atat cele care te ajuta, cat si cele care te blocheaza. Noteaza tot: convingeri generale, convingeri personale, tot ce formulezi cu <este/sunt/daca fac… obtin, daca am acest loc de munca… pot sa, daca am atatia bani… pot sa, etc.>. Apoi alcatuieste doua liste separate cu: a) convingeri care ma ajuta; b) convingeri care ma blocheaza.

Cum faci diferenta? Prin ceea ce simti! Daca simti entuziasm, bucurie, incredere – treci pe lista a), iar daca simti discomfort, frica, dezamagire – treci pe lista b).

Pasul 2. Schimba convingerea negativa si intareste-o pe cea pozitiva. Cum? Urmand fiecare etapa de mai jos:

 • Asociaza convingerii negative ideea de suferinta maxima. Fii sincer cu tine si aminteste-ti cat ai suferit in viata din cauza acestei convingeri. De ce astfel? Pentru ca numai daca asociezi ideea de suferinta unui anumit lucru, te vei schimba in raport cu acel lucru. Iti reamintesc ceea ce am scris la inceputul acestui articol: tot ceea ce facem, eu si tu, facem din nevoia de a evita suferinta sau din dorinta de a simti placerea.
 • Creaza-ti indoieli. Intreba-te in legatura cu aceasta convingere: si daca ma insel? Si daca se poate? Si daca functioneaza? s.a.m.d. Retine: cand pui ceva sub semnul intrebarii destul de mult timp, pana la urma incepi sa te indoiesti. Procedand astfel, tu de fapt slabesti punctele de reper, pe unele chiar le distrugi si astfel convingerea “nu mai sta in picioare”.
 • Transforma convingerea negativa intr-una pozitiva. Scrie pe foaie si cauta puncte de reper solide la care sa asociezi emotii pozitive puternice. Aceste puncte de reper, care functioneaza ca niste piloni de sustinere, trebuie sa-ti dea un sentiment de certitudine absoluta in legatura cu convingerea nou creata. Si nu in ultimul rand, atunci cand crezi in convingerea ta, in acel ceva care te face sa simti emotii pozitive in corp, nu mai pui la indoiala sub nicio forma acel ceva. Retine: de fiecare data cand pui sincer la indoiala o convingere, nu mai esti sigur de ea. Dizolvi putin cate putin acei piloni si sentimental de certitudine incepe sa dispara. Acest mod de abordare este benefic doar in cazul convingerilor care te saboteaza.

Ca exemplu, te rog sa-ti amintesti cand ti-ai pus la indoiala capacitatea de a face ceva in legatura cu ce-ti doreai. Cu siguranta te-ai intrebat: si daca nu-mi reuseste? Si daca ma fac de ras? Si daca pierd bani? Si daca…? Probabil ai renuntat.

Iti reamintesc: aceste intrebari sunt bune doar in cazul schimbarii convingerilor negative, a celor care au la baza informatii pe care le-ai primit din mediul inconjurator si a celor pe care le-ai acceptat orbeste.

Pasul 3. Ca o concluzie, treci la fapte. Creaza-ti convingeri pozitive si intareste-le pe cele deja existente. Intreaba-te constant: ce am de castigat daca fac acest lucru si ce am de pierdut daca nu il fac. Pune-ti intrebari care sa-ti creeze o intensitate emotionala pozitiva astfel incat sa te determine sa treci la fapte.

 • Ai incredere ca poti.
 • Alege convingerile care te motiveaza.
 • Creaza-ti convingeri care sa te calauzeasca spre destinul tau.
 • Tu meriti acest efort.

Am sa inchei cu un citat superb, demn de luat in seama de noi toti:

“Societatea poate proroci, insa numai Eu imi pot hotari destinul” – Marva Collins

Multumesc, Lavinia.

P.s. Astept cu drag sa-mi scrii rezultatele pe care le-ai obtinut aplicand aceasta metoda, dand Reply la acest articol sau la adresa de e-mail: lavie@calatoriasufletuluimeu.ro Daca cunosti persoane care vor sa-si schimbe viata in mai bine, alegand sa-si schimbe fundatia gandirii negative, mai exact convingerile negative, te rog ajuta-i, distribuindu-le acest articol. Pe Facebook ma gasesti AICI.