Importanta respectului de sine

Abonare Newsletter

Ti-a placut acest articol? Daca da, alatura-te abonatilor care primesc saptamanal informatii si experiente de viata care te vor ajuta si pe tine.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Downloadeaza acum ghidul

  Manifestarea dorintelor  

  GRATUIT

   Invitatia a fost facuta, acum alegerea iti apartine! Oricand esti bine venit!

   ALEGE O CLASA SAU O SEDINTA INDIVIDUALA

   Oricat de greu ni s-ar parea, viata ne aduce in fata realitati pe care nu avem cum sa le evitam. Cele mai importante dintre aceste realitati sunt: respectul de sine, increderea in sine si valoarea de sine.

   “A avea un respect ridicat fata de sine inseamna sa te simti increzator in viata.”   Nathaniel Branden 

   Acestea sunt nevoi fundamentale fara de care, indiferent cate eforturi depunem, este greu sa reusim sa ne traim viata la adevaratul nostru potential. Respectul de sine este primordial si reprezinta un drept divin primit la nastere.

   Esenta respectului de sine o constituie increderea in capacitatea noastra de a gandi, de a ne asuma responsabilitati, de a avea vise si dorinte, de a fi fericiti si, de ce nu, faptul ca putem face fata dificultatilor.

   Nivelul respectului de sine are consecinte directe asupra fiecarui domeniu din viata noastra: cum ne comportam la locul de munca, cum interactionam cu ceilalti, ce dorinte avem, cum le putem realiza, de cine ne indragostim, ce relatie de cuplu avem, cum interactionam cu copiii, cu prietenii si nu in ultimul rand cat de fericiti putem fi.

   In aceeasi maniera, respectul de sine are legatura cu realismul, creativitatea, libertatea, deschiderea catre schimbare cand este cazul, flexibilitatea, acceptarea si capacitatea de a ne corecta greselile, asumandu-ne in acelasi timp alegerile facute.

   Un respect de sine scazut se oglindeste in lipsa de rationament, absenta capacitatii de adaptare, revolta in fata circumstantelor mai putin favorabile sau a conflictelor, lipsa instinctului de aparare, teama, neincredere, etc. La fel, respectul de sine scazut isi face simtita prezenta atunci cand nu-ti alegi bine partenerul de cuplu, cand ramai intr-o relatie care nu-ti aduce decat frustrari, intr-o cariera care te tine pe loc, cand visele tale in mare parte nu au fost indeplinite niciodata, cand renunti frecvent la ce-ti doresti pentru tine.

   La polul opus, un respect de sine ridicat te ajuta sa faci fata mult mai usor dificultatilor, sa ai aspiratii mari si sa crezi in realizarea lor, sa nu te dai batut si sa-ti continui drumul cu incredere, sa stii ca modul tau de gandire este valoros si productiv, sa ai relatii armonioase, sa fii mai deschis, sa-i tratezi pe cei din jur cu respect, intelegere si blandete, sa fii fericit.

   Consecinta cea mai des intalnita a unui respect de sine scazut o reprezinta relatiile dificile de cuplu si asta pentru ca atunci cand nu ai o parere buna despre tine, cand nu te iubesti si nu te accepti pe deplin, sau cand cauti sa-ti umpli golul interior este greu sa atragi o persoana altfel decat tine. Drama multor relatii are la baza acest respect de sine scazut manifestat astfel:

   • Simti si “stii” ca nu meriti sa fii iubit;
   • Simti si “stii” ca nu meriti sa ai o relatie de cuplu armonioasa si inaltatoare;
   • Simti teama si “stii” ca ai intotdeauna de suferit intr-o relatie;
   • Simti nesiguranta fara vreun motiv concret.

   Aceste programe nu fac altceva decat sa-ti saboteze fericirea in cuplu. Nevoile tale neimplinite te fac sa vezi in ceilalti doar ce pot face sau ce nu pot face pentru tine, in timp ce capacitatea ta de a iubi ramane nedezvoltata. Si asta pentru ca tot ce simti te face sa te comporti astfel incat sa atragi oameni si evenimente care sa valideze ceea ce “stii” despre tine.

   Cam asa stau lucrurile si in cariera sau afaceri. Si nu are nicio legatura cu inteligenta. Sunt dese cazurile de oameni straluciti in domeniile lor de activitate care isi saboteaza singuri succesul din cauza respectului de sine scazut. Frica de succes este la fel de des intalnita ca si frica de a fi fericit.

   Cum ne crestem respectul de sine?

   • In primul rand este necesar sa devenim constienti. Sa analizam cu sinceritate fiecare domeniu din viata noastra si sa vedem ce merge si ce nu merge, ce ne aduce bucurie si ce nu, ce ne apropie si ce ne indeparteaza de scopul dorit.
   • Apoi este acceptarea propriei persoane. Sa ne acceptam asa cum suntem in acest moment, sa ne acceptam alegerile facute.
   • Un ingredient absolut necesar este asumarea responsabilitatii, care reprezinta cel mai profund pas si poate cel mai greu. Sa ne asumam responsabilitatea pentru viata noastra si sa incetam sa mai dam vina pe cei din jur. Sa ne asumam responsabilitatea pentru ca am dezvoltat asteptari in legatura cu situatii care nu depindeau de noi, sa ne asumam responsabilitatea pentru alegerile facute.
   • Cresterea increderii in sine, renuntand la a mai judeca evenimentele, a mai proiecta experiente trecute in proiectele viitoare, schimband dialogul interior si, nu in ultimul rand, sa spunem nu atunci cand vrem sa spunem nu.
   • Sa ne stabilim scopuri in viata, adica sa stim ce vrem, sa cautam mijloace sa ajungem unde ne dorim, sa fim realisti si sa ne autoevaluam in permanenta, sa nu renuntam la visele si dorintele noastre.

   Cat despre convingerile sau programele care ne saboteaza succesul si fericirea este clar ca devine o necesitate schimbarea acestora.

   ThetaHealing cat si instrumentele din Access Consciousness sunt posibilitati minunate de a schimba aceste convingeri, credinte sau puncte de vedere care te impiedica sa fii cine esti tu cu adevarat. Rularea barelor – Access Bars® vine sa te ajute in acest sens si mai usor: doar stai intins si, in timp ce se ating aceste puncte – bare pe cap Tu eliberezi limitarile pe care le-ai creat in corpul si in mintea ta. Oare exista ceva mai usor?

   Deci  posibilitati sunt si tot ce ai de facut Tu este sa alegi!

   Multumesc, Lavinia.