Chakrele, corpul fizic si corpul subtil (partea intai)

Abonare Newsletter

Ti-a placut acest articol? Daca da, alatura-te abonatilor care primesc saptamanal informatii si experiente de viata care te vor ajuta si pe tine.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Downloadeaza acum ghidul

  Manifestarea dorintelor  

  GRATUIT

   Invitatia a fost facuta, acum alegerea iti apartine! Oricand esti bine venit!

   ALEGE O CLASA SAU O SEDINTA INDIVIDUALA

   Chakrele reprezinta legatura dintre corpul fizic si corpul subtil. Pentru a “functiona”, corpul fizic are nevoie de energie, iar sursele de energie sunt aceste chakre cunoscute si ca centrii energetici din corpul subtil. Acestia preiau energia din mediul inconjurator si, dupa ce este folosita in organism, elibereaza in exterior energie reziduala.

   Chakrele sunt centrii energetici care contin forta vitala si in acelasi timp cele care fac legatura cu fiinta ta divina. Cand suntem bine, increzatori si plini de viata, ele sunt larg deschise si active, in timp ce conexiunea cu spiritul (esenta noastra divina) este puternica. Atunci cand suntem suparati, fara speranta si dezamagiti, ele devin slabe si se ingusteaza, fapt care duce la o lipsa de energie in corpul fizic si, ca atare, la imbolnavire.

   Imaginar, ele apar la cativa centrimetri de corpul fizic sub forma unui con de energie (vortex energetic), curgand din coloana vertebrala in fata si in spate, marindu-se pe masura ce iese din corp. O alta interpretare imaginara a chakrelor este aceea a unei flori de lotus, colorata diferit si avand un numar specific de petale pentru fiecare chakra in parte.

   Principalii 7 centri energetici sunt situati liniar, in plan vertical, astfel:

   1. Prima chakra – MULADHARA sau chakra radacina (acolo unde incep picioarele)
   2. A doua chakra – SVADHISHTHANA sau chakra sacrala (la doua degete sub ombilic)
   3. A treia chakra – MANIPURA sau chakra plexului solar (la gura stomacului)
   4. A patra chakra – ANAHATA sau chakra inimii (in mijlocul pieptului)
   5. A cincea chakra – VISHUDDHA sau chakra comunicarii (in mijlocul gatului)
   6. A sasea chakra – AJNA sau chakra celui de-al treilea ochi (in zona dintre sprancene)
   7. A saptea chakra – SAHASRARA sau chakra coroanei (deasupra capului)

   Fiecare chakra in parte indica o anumita frecventa si stari de constiinta tot mai inalte. Astfel primele trei (1,2,3) guverneaza viata materiala si supravietuirea. Cele superioare (5,6,7) guverneaza viata spirituala si creativitatea, in timp ce puntea de legatura, cea care deblocheaza si echilibreaza este cea din mijloc, chakra inimii.

   Sa luam fiecare chakra in parte si sa intelegem rolul lor din amble perspective: corp fizic si corp subtil.

   Centri energetici- CHAKRE

   Prima chakra – MULADHARA – sau chakra radacina reprezinta legatura noastra cu pamantul si cu tiparele familiale traditionale care ne ajuta la formarea identitatii noastre. Aceasta chakra genereaza sentimentul ca apartinem unui grup.

   Localizare: la baza coloanei vertebrale in zona dintre anus si organele genitale

   Legaturi energetice cu corpul fizic: coloana vertebrala, rect, picioare, oase si sistem imunitar.

   Legaturi energetice cu corpul emotional: aceasta chakra este baza sanatatii emotionale si mentale si asta pentru ca echilibrul emotional si psihic isi are originea in mediul familial si social de inceput.

   Ca si perceptie, energia chakrei radacina se manifesta prin nevoie de logica si ordine, facand posibila orientarea in timp si spatiu, inclusiv catre cele cinci simturi ale noastre: vizual, auditiv,  tactil, gustativ, olfactiv.

   Fricile de baza: spaima legata de supravietuire fizica, frica de a fi abandonat de familie/grup, pierderea echilibrului fizic.

   Puteri specifice: identitate familiala/de grup, ajutor si loialitate care ne dau un sentiment de siguranta si conectare cu lumea fizica.

   Adevarul spiritual al chakrei radacina este acela ca “Toate sunt una”. Acest adevar, ca parte a dezvoltarii noastre spirituale si a sanatatii fizice se manifesta prin onoare, loialitate, dreptate, legaturi de familie si de grup, conectare la natura (impamantare) si prin abilitatea de a ne folosi puterea fizica in scopul supravietuirii. Incepem sa realizam acest adevar din momentul in care venim in lume, in familia si in grupul nostru. Ca si fiinite, noi suntem programati energetic sa traim impreuna, sa fim impreuna, sa avem nevoie unii de altii.

   Energia chakrei radacina ne ajuta sa traim unii cu altii si pentru a depasi perceptiile gresite din constiinta colectiva care contrazic adevarul “Toate sunt una”.

   chakra radacina

   Chakrei radacina ii este atribuita culoarea rosie, iar ca imagine reprezentativa, o floare de lotus cu 4 petale. Ziua saptamanii este marti si planeta corespunzatoare este Marte. Tot din punct de vedere astrologic, acestui centru energetic ii este atribuita zodia Berbecului, indicand supravietuirea si siguranta.

    

    

   A doua chakra – SVADHISHTHANA – sau chakra sacrala este considerata chakra parteneriatului. Energia acestei chakre se activeaza in jurul varstei de 7 ani. Este momentul in care copiii se simt mai independenti de parintii lor si in mediul din afara caminului. Acum se declanseaza procesul de individualizare, ei incepand sa-si faca relatii pe baza puterii de alegere.

   Localizare: partea de jos a abdomenului, sub ombilic, in apropierea osului pubian.

   Legaturi energetice cu corpul fizic: organe sexuale, intestin gros, pelvis, zona soldurilor, apendice, vezica urinara.

   Legaturi energetice cu corpul emotional: energia acestei chakre are legatura cu nevoia de control. Toate atasamentele prin care pastram un control asupra vietii noastre, fie ca vorbim aici de oameni sau de bani, sunt legate prin acest centru energetic de corpul fizic si de cel energetic.

   Frica de a pierde controlul genereaza boli specifice acestei chakre. Durerile in zona de jos a spatelui, a soldurilor, cancerul de prostata si cel ovarian, problemele de menopauza, depresiile sunt disfunctionalitati ale acestui centru energetic. Fibromul uterin este un alt semnal ca energia acestei chakre este directionata gresit in activitati si relatii terminate.

   Ca si perceptie, energia acestei chakre ne ajuta sa mentinem o legatura sanatoasa cu lumea in care traim, sa putem administra sursele financiare, sa putem negocia, sa putem avea relatii sanatoase din punct de vedere sexual, sa putem procrea.

   Fricile de baza: frica de a pierde controlul si de a fi controlat de altcineva, frica legata de pierderea locului de munca, a partenerului de viata, a puterii corpului fizic si, nu in ultimul rand, frica de pierdere materiala sau a averii.

   Puteri specifice: capacitatea de a supravietui financiar si fizic pe propriile puteri, de a ne apara si proteja, capacitatea de a ne reveni dupa o pierdere de orice fel, capacitatea de a ne schimba radical viata dupa un moment de criza, abilitatea de a lua decizii in orice domeniu din viata.

   Adevarul spiritual al chakrei sacrale este: Onorati-va unii pe altii” si are legatura cu modul nostru de a interactiona cu oamenii si toate celelalte forme de viata. Din punct de vedere spiritual, orice relatie pe care o dezvoltam, fie ea banala sau intima, ne ajuta sa devenim mai constienti. Chiar daca unele relatii sunt dureroase sau ne pun in situatii dificile, ele ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa aflam ce ne place si ce ne aduce bucurie si sa ne constientizam limitele, pentru ca apoi sa le putem depasi.

   Lectia spirituala a acestei chakre este aceea prin care invatam sa interactionam unii cu altii, sa cautam acele persoane care ne sprijna in procesul de evolutie si sa ne eliberam de relatiile care ne blocheza acest proces.

   Energia chakrei sacrale creeaza viata. Ne ofera instinctele de baza necesare supravietuirii: sex, bani, putere, cat si dorinta de a crea (muzica, arta, poezie, arhitectura). Ne alimenteaza curiozitatea pentru misterele naturii si stiintei. Acesta energie este una din resursele pe care le avem pentru a face fata evenimentelor cu care ne confruntam zi de zi, ajutandu-ne sa gasim solutii creatoare pentru orice fel de probleme.

   chakra sacrala

   Culoarea atribuita acestei chakre este portocaliul, iar ca simbol, o floare de lotus cu sase petale. Ziua din saptamana corespunzatoare este luni, iar astrologic este asociata cu zodia Racului, reprezentand fecunditatea, hrana si maternitatea. Planeta dominanta este Luna.

    

   A treia chakra – MANIPURA – sau chakra plexului solar. Este chakra puterii personale. In aceasta chakra se gaseste cea mai mare concentrare de energie vitala pentru ca din ea pornesc foarte multe meridiane energetice in corpul subtil. Este vitala pentru ca directioneaza energie de la baza coloanei vertebrale in sus spre chakrele superioare si adesea este asociata cu transformarea acestei energii vitale in forme subtile de energie care confera stralucire si carisma corpului fizic.

   Chakra puterii personale are o vibratie dominanta in dezvoltarea noastra in timpul pubertatii. Ne sustine in procesul individualizarii, al formarii „sinelui”, al personalitatii aparte de identitatea noastra mostenita. Acest centru energetic contine si cele mai mari probleme legate de dezvoltarea puterii personale si de auto-apreciere.

   Localizare: plexul solar sau gura stomacului.

   Legaturi energetice in corpul fizic: stomac, pancreas, suprarenale, vezica biliara, partea superioara a intestinelor, ficat si mijlocul coloanei vertebrale.

   Legaturi energetice cu corpul emotional: chakra plexului solar este centrul puterii personale, al vointei, centrul magnetic al personalitatii si al ego-ului. Bolile care isi au radacina aici sunt cele generate de dificultati in asumarea responsabilitatii fata de sine, autoapreciere, frica de a fi respins si o mare sensibilitate la critica.

   Preceptia acestei energii are legatura cu felul in care ne intelegem si ne privim pe noi insine.

   Fricile de baza: frica de respingere, de critica, frica de a nu fi ridicol, frica de a-ti indeplini responsabilitatile, cat si toate fricile legate de aspectul fizic: obezitate, chelire, imbatranire. Tot aici isi are sediul si frica cum ca ne-ar putea fi descoperite secretele.

   Puteri specifice: respectul de sine, autodisciplina si autoaprecierea, alaturi de ambitie, puterea de a actiona, curajul de a risca, daruirea, moralitatea, taria de caracter.

   Adevarul spiritual al chakrei plexului solar este: “Onoreaza-te pe tine insuti”. Scopul spiritual al energiei din aceasta chakra este de a te ajuta in relatia pe care o ai cu tine insuti si cum sa ai grija de tine bazandu-te pe propriile forte. Din punct de vedere spiritual, acesta chakra simbolizeaza trecerea de la copilarie la maturitate. Vocea intuitiei se bazeaza pe energia acestei chakre si, pe masura ce avem un sine tot mai puternic, ea devine sursa noastra naturala de calauzire si ghidare. Cu alte cuvinte, ce simtim despre noi insine, daca avem respect de sine sau nu, determina calitatea vietii noastre si capacitatea de a reusi sa realizam tot ce ne propunem.

   Cea mai mare provocare spirituala intalnita in viata de noi toti are legatura cu acceptarea si autointelegerea, cu legatura pe care o formam cu noi insine. Pentru ca, daca nu ne placem pe noi insine suntem incapabili sa luam decizii corecte si, in consecinta, vom directiona intreaga noastre putere de decizie in mainile altora: cineva pe care dorim sa-l impresionam sau cineva pentru care consideram ca este necesar sa ne “slabim” pe noi insine pentru a fi acceptati. Cei care au un respect de sine foarte scazut atrag relatii si situatii care reflecta aceasta slabiciune.

   Ne rearanjam vietile atunci cand alegem spiritul in detrimentul iluziilor, circumstantelor si evenimentelor fizice. Fiecare alegere pe care o facem ne duce ori in lumea fizica iluzorie ori ne conduce sa investim energia in puterea spiritului.

   Cand alegem sa ne recunoastem puterea interioara noi readucem autoritatea lumii fizice asupra vietilor noastre, a corpurilor noastre, a sanatatii si a mintilor noastre. Din punct de vedere energetic fiecare alegere care ne imbogateste spiritul intareste campul energetic si astfel legaturile noastre cu oameni si experiente negative vor fi din ce in ce mai putine.

   Cea de-a treia chakra are legatura cu intuitia, iar intuitia reprezinta abilitatea noastra de a folosi informatia energetica pentru a lua decizii in fiecare clipa. Informatia energetica contine componente emotionale, psihologice si spirituale despre o anumita situatie. Aceste componente sunt ingredientele vietii „aici si acum”, nu in viitor. Informatia energetica isi face simtita prezenta determinandu-ne sa ne simtim detasati si linistiti sau, la cealalta extrema, mai putin confortabil, anxiosi ori deprimati. Toti primim aceste semnale energetice sau senzatii intuitive in acelasi loc, la nivelul chakrei a treia, in plexul solar.

   chakra puterii personale

   Culoarea sa este galben, adesea asociata cu un soare; floarea de lotus cu 10 petale este cel mai folosit simbol pentru aceasta chakra. Ziua din saptamana este duminica, iar astrologic ii corespunde zodia Leului dominata de Soare, reperezentand autoritatea, hotararea, conducerea si faptele marete.

    Despre celelalte chakre vei putea citi in articolul urmator!

   Multumesc, Lavinia.

   P.S. Te invit sa citesti acest articol si sa identifici anumite aspecte din viata ta care au legatura cu aceste chakre. Daca ti-a placut si il consideri folositor, lasa-mi un comentariu pe site si distribuie-l si prietenilor tai.